Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Litewskie pierogi"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj 3 jajka oraz śmietanę. Wsyp sporą szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na pół godziny do lodówki.
W tym czasie połącz oba rodzaje mięsa z obraną i posiekaną cebulą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienkie placki. Wytnij krążki wielkości dłoni.
Na połowie każdego krążka ułóż część mięsnego farszu. Krążki złóż na pół, formując duże pierogi. Starannie zlep brzegi. Pierogi ułóż na pokrytej pergaminem blasze, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C na złoty kolor.Źródło: Na żywo