Do góry

Desery Przepis na:

Lodowy deser

Lodowy deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 101

Pyszny, zimny i orzeźwiający deser z sezonowych owoców.

Składniki

  • 1/2 kg czerwonych porzeczek (waga po obraniu z gałązek)
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 3 łyżki masy kajmakowej firmy Helio
  • 1/2 szklanki wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porzeczki po obraniu z gałązek - przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem. Dodać cukier puder i wodę. Smażyć aż się rozpadną. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Do przetartej masy dodać masę kajmakową i mieszać aż się rozpuści i połączy z porzeczkowym musem.
    Wstawić do lodówki by się schłodziła.

  2. Zimną śmietanę ubić i stopniowo łączyć z musem porzeczkowym.
    Przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażarki na 4 godziny.
    Od czasu do czasu masę przemieszać by ją napowietrzyć.
    Tyle czasu w zupełności wystarcza by deser był odpowiednio zmrożony a jednocześnie puszysty.

  3. Przed podaniem przełożyć do schłodzonych pucharków i udekorować czerwonymi i białymi porzeczkami oraz listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń