Do góry

Desery Przepis na:

Lody czekoladowe z wiśniami

Lody czekoladowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 1845

Jednym ze idealnych połączeń są czekolada i wiśnie. Niezależnie od tego czy są to wiśnie w czekoladzie, szwarcwaldzki tort wiśniowy, muffiny z wiśniami czy cokolwiek innego wiadomo, że przy użyciu dobrych składników smak będzie cudowny. Lody są mocno czekoladowe o kremowej konsystencji, a kwaskowate wiśnie są orzeźwiające, mniam Z podanych składników wychodzi ok. 750ml lodów

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podgrzać w rondelku mleko, cukier i połowę śmietany (125 ml) i sól. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru.

  2. Do ciepłego mleka dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszać na małym ogniu aż do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z kuchni i wystudzić do temperatury pokojowej (Czasami w mleku mogą pojawić się małe czekoladowe grudki, wszystko zniknie jak wymieszamy to trzepaczką. Teraz możemy to zrobić). Schłodzenie jest ważne, bo w przeciwnym razie pozostałe składniki zetną się.

  3. Do pozostałej śmietany dodać żółtka, wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Masę śmietanowo żółtkową powoli dodawać do masy czekoladowej, ciągle mieszając. Wszystko w rondelku podgrzać lekko, do temperatury ok 60 st. (aż lekko zgęstnieje), ciągle mieszając.

  4. Zrobioną masę lodową przelać do pojemnika, schłodzić do temperatury pokojowej i wsadzić do zamrażalnika. Standardowo co 20-30 minut masę należy wyjąć i zmiksować blenderem, żeby nie było zamarzniętych kryształków lodu. Częstotliwość blenderowania jak i ostateczna twardość lodów zalezą od temperatury w zamrażarce.

  5. Po ostatnim miksowaniu lodów, jak już masa jest gęsta dokładamy wiśnie. Ja użyłam konfitury wiśniowej, ale jak już wspomniałam teraz możemy dorzucić tu każdy z dodatkowych składników, który nam pasuje. Delikatnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

  6. Przed nakładaniem lodów warto jest wyjąć pojemnik na kilka minut do temperatury pokojowej, żeby stały się bardziej miękkie i łatwe do nałożenia. Na koniec łyżeczka wiśni i można pałaszować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka77 22 marca 2013 Myślicie, że jak dodam do lodów syrop Paola owocowy, to wyjdą mi lody smakowe? Zazwyczaj polewa się lody na wierch, ale można spróbować je zmiksować z syropem owocowym

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń