Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody orzechowe uwielbiam, to mój smak. Jeżeli idę gdziekolwiek na lody, to tam gdzie mają smak orzechowy. Gdyby przypadkiem nie było takich lodów, nie wchodzę. Ostatnio przyszło olśnienie: trzeba samemu zrobić to, co kocham najbardziej. Teraz wystarczy otworzyć lodówkę i delektować się lodami z orzechów włoskich.
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 131
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 131
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Składniki
W pierwszej kolejności zmielić orzechy, następnie zagotować mleko. Żółtka z cukrem ubić na parze, wlać ciepłe mleko i nadal ubijać masę mleczno- jajeczną na parze. Gdy będzie jednolita, wsypać zmielone orzechy, aby zaparzyły się w ciepłej masie. Następnie zestawić naczynie z masą na ściereczkę, ubijać aż do ochłodzenia masy. Zimną masę przelać do pojemnika, schłodzić kilka godzin w zamrażalniku.
Smacznego.
Uwaga: Do momentu wlania mleka, masę ubijałam trzepaczką sprężynową, następnie zmieniłam na rózgową, aby zredukować efekt pryskania.