Do góry

Desery Przepis na:

Lody truskawkowo-miętowe

Lody truskawkowo-miętowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 648

Dodano:

Odsłon: 1453

Bez barwników i sztucznych dodatków. Nie wymagają użycia maszyny do lodów, a mimo to są puszyste i smaczne.

Składniki

  • Sos truskawkowy:
  • 1 szklanka świeżych truskawek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pozostałe:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego/kropli miętowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy.

    Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno.

    Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy.

    Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń