Do góry

Desery Przepis na:

lody waniliowo - gruszkowe

lody waniliowo - gruszkowe

Autor: barankowa

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 22

Dodano: 28.08.2010

Odsłon: 586

Pychota

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne,miąż rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny.

  2. Wanilię przekroić wzdł€ż na pół, wyskrobać miąż.

  3. Laskę i miąż waniliowy włożyć do mleka z kremówką, zagotować, laskę wyjąć.

  4. Ubić żółtka z cukrem i szczyptą soli.

  5. Nie przerywając ubijania, dodawać gorące waniliowe mleko, aż składniki się połączą.

  6. Całość podgrzewać, aż zgęstnieje.

  7. Zdiąć z ognia, przecedzić, całkowicie ostudzić, wymieszać z gruszkami.

  8. Masę wlać do miski wstawić do zamrażalnika na mniej więcej godzinę.

  9. Gdy masa zacznie krzepnąć , dokładnie ją wymieszać lub ubić mikserem.

  10. Wstawić do zamrażalnika , aż lody całkiem się zamrożą.

  11. PYCHA

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń