Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na parze

Łosoś na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 266

Dodano:

Odsłon: 906

Pyszny łosoś gotowany na parze z opiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką z awokado. Pysznie i zdrowo :)

Składniki

  • dwie świeże filety z łososia
  • koperek rozmaryn
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • sałatka:
  • sałata masłowa
  • awokado
  • szczypiorek
  • ogórek
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • rukola
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy koperek o rozgnieciony czosnek, mieszamy.

  2. Filety z łososia płuczemy i kładziemy na delikatnie wysmarowanej oliwą folii aluminiowej.

  3. Filety smarujemy oliwą z czosnkiem i koperkiem, następnie na to kładziemy cebulowe krążki i rukolę.

  4. Filety zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny.


  5. Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie kroimy na łódeczki, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy rozmarynem, koperkiem i rozgniecionym czosnkiem.

  6. Łódeczki w żaroodpornym naczyniu, odkryte, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do

    stopni na 35-40 minut.


  7. Sałatę, pokrojone w plasterki awokado, ogórka, cebulę, rukolę i szczypiorek kroimy wedle uznania i mieszamy w misce, następnie dodajemy 3 łżki oliwy z oliwek oraz koperek, mieszamy.

    Zamiast soli i pieprzu można dodać gotową mieszankę do sosu koperkowo-ziołowego z saszetki.


  8. Filety z łososia, zawinięte w folię, gotujemy na parze 20 minut na małym ogniu.

    Przed jedzeniem można skropić sosem rybnym lub sokiem z cytryny

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń