Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś pieczony

Przepis dnia 2011-12-19
Łosoś pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1380

Dodano:

Odsłon: 31555

taki łosoś po prostu rozpływa się w ustach

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. łososia solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi

  2. na górę rozsmarowujemy dwie łyżki masła - nie ma co oszczędzać :)

  3. filet układamy na podwójnie złożonej folii aluminiowej i zawijamy szczelnie

  4. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok 180'' C przez 30 minut

  5. po otwarciu od góry folii układamy łososia np na blachę do pieczenia i wsadzamy z powrotem do piekarnika na ok 3-5 minut

  6. świetnie smakuje skropiony cytryną podany z np ryżem

  7. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona_s 14 marca 2012 a propos folii aluminiowej: strona błyszcząca izoluje ciepło (odbija je), a matowa je przepuszcza (pochłania), więc, jeśli chcemy utrzymać ciepło np. pieczeni, owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz (wtedy ciepło zostanie skumulowane wewnątrz foliowego pakunku).

Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - również owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania i nie będzie przyspieszało jej psucia.
to informacje z "magazyndomowy".
pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 19 grudnia 2011 wygląda i smakuje bosko- był dziś na obiad :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 16 grudnia 2011 Uuuuwieeelbiam łososia! W każdej postaci jest pyszny. :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 15 grudnia 2011 też uwielbiam z masełkiem, ja dodaję jeszcze oregano :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 15 grudnia 2011 nigdy nie pamiętam która strona folii jest ok a która nie - jak dla mnie nie ma to znaczenia
w sumie można tylko odwinąć - ale po odwinięciu folia u mnie straciła sztywność i konieczne było przełożenie - bo łosoś piekł się na ruszcie a nie na plasze

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

emerytka 15 grudnia 2011 Nie pamiętam która strona folii ma być na zewnątrz, proszę o podpowiedź. Czy zamiast przekładać łososia z folii na blachę nie wystarczy odwinąć folię i tak podpiec?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 grudnia 2011 Dzięki za przepis, uwielbiam łososie, idzie do ulubionych - kategoria łosoś.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń