Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś z pomidorami i purée z kukurydzy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
porcje • i pieczenie: 50 min • 543 kcal/porcja • 12 zł/porcja.
Rybę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj oliwą i przypraw do smaku. Ułóż filety na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smaż 3-4 minuty. Obróć i smaż jeszcze minutę, następnie przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i odstaw.
Ugotuj kukurydzę w osolonej wodzie (20 minut). Następnie odcedź i lekko ostudź. Zmiksuj ze śmietaną i masłem na gładkie purée. Przypraw do smaku i przykryj.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wymieszaj pomidory z czosnkiem, octem balsamicznym, cukrem. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika naczynie z łososiem oraz, w oddzielnej foremce, pomidory. Piecz ok. 10 minut, aż łosoś się zrumieni, a pomidory zmiękną.
Podgrzej purée z kukurydzy, mieszając. Rozłóż je na talerzach. Ułóż na kukurydzy łososia, posyp pomidorami.Źródło: Olivia