Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś z porami w cieście francuskim

Łosoś z porami w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Łosoś z porami w cieście francuskim"

Składniki

  • 1 i 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 2-3 pory
  • 50 dag świeżego łososia (płat)
  • 2-3 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz (czarny i biały)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z łososia usuń skórę, opłucz i osusz. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz białym pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 30 min. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w półplasterki.

  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pory. Duś na małym ogniu przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Wystudź, następnie dodaj koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Z ciasta francuskiego wytnij 10 prostokątów. Na 5 prostokątach na środku rozłóż przesmażone pory, a na nich kawałki ryby. Przykryj pozostałymi kawałkami ciasta, mocno dociskając do siebie krawędzie ciasta.

  4. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem i natnij w kilku miejscach nożem. Piecz 20-30 minut w temperaturze 200°C.

  5. Rada: Do potrawy możesz podać sos szpinakowy. W rondlu roztop 5 dag masła, dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, przesmaż.

  6. Dodaj 2 garście świeżego, posiekanego szpinaku, duś 7-10 min. Na koniec dodaj 10 dag śmietany 18 proc, gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  7. (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 550 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń