Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrazam sobie swiat bez lososiowej terriny. Smaczna i delikatna potrawa z niewielu skladników i latwa w wykonaniu.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Składniki
Pokroic lososia na sredniej wielkości kawalki i wlozyc go do zamrazarki na 30 minut. Drobno posiekac koper, zetrzec skórke z cytryny organicznej (ok. 1,5 lyzeczki). Rozgrzac piekarnik do 180° C Plasterki wedzonego lososia posypac koperkiem i zwinac w rulonik. Wylozyc podluzna foremke folia spozywcza w ten sposób, aby wystawala z jednego dlugiego boku. Zrobic farsz z mrożonych kawalków lososia, creme fraiche, skórki cytrynowej, soli i musztardy miksujac wszystko w blenderze, nastepnie dodac koperek i ewentualnie jeszcze doprawic. Wlozyc polowe farszu do foremki, następnie umiescic wzdluz ruloniki wedzonego lososia i przykryc wszystko reszta farszu. Dwa razy uderzyc mocno foremke o twardy blat, aby splaszczyc ewentualne pecherzyki powietrza. Przykryc odstajaca folia, foremke wstawic na naczynia z goraca woda (woda powinna siegac ok 2/3 wysokosci foremki i piec w kapieli wodnej ok. 40 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic. Przed wyjeciem terriny z formy ewentualnie wylac zgromadzony płyn.
Podawac terrine z ulubionymi dodatkami np. z sosem musztardowo-miodowym, salata i posypana kielkami fioletowej rzodkiewki.
Przepis na inny rodzaj terriny tutaj: https://smaker.pl/przepis-pasztet-rybny,168721,konhambos.html