Do góry

Dania główne Przepis na:

Łososiowe muszelki

Łososiowe muszelki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Łososiowe muszelki"

Składniki

  • 25 dag makaronu muszelki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag filetu z surowego łososia
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki bazyliowego pesto
  • 2 dymki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj 2-3 litry wody ze sporą szczyptą soli. Na wrzątek wrzuć makaron. Ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie (część wody z gotowania pozostaw do sosu). 2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Filet z łososia pokrój na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę razem z czosnkiem. Dodaj łososia. Przesmaż całość na rumiano.

  2. Serek mascarpone utrzyj w miseczce z sosem pesto. Do powstałej masy dodaj kilka łyżek wody, w której gotował się makaron, wymieszaj na gładki sos. Na koniec dodaj oczyszczoną i posiekaną dymkę.

  3. Sos połącz z odcedzonym makaronem, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i od razu podawaj na stół.

  4. Czas ok. 25 min; sztuka – 460 kcal, cena 4,40 zł.

  5. Do muszelek możesz podać sos ze śmietany (podgrzej ją z 4 łyżkami wody, w której gotował się makaron), pokrojonego w paski wędzonego łososia, listków rukoli i skórki z cytryny.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń