Do góry

Dania główne Przepis na:

Macie wiecej czasu?ŻUREK :)

Macie wiecej czasu?ŻUREK :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 1333

Pycha!

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki pokrojone w kostke oraz marchew w plastry i reszte włoszczyzny(startej na tarce)- jak zawsze z przyprawami(w tym z majerankiem)

  2. Podsmażamy boczek i kiełbaske w kostkę i wrzucamy do wywaru...kiedy wszystko będzie miękkie dodajemy zakwas(można dodac ocet),mieszamy i probojemy bo z zakwasami nigdy nie wiadomo-lepiej mieć wiecej w zapasie i w razie czego dadać,a na początku lepiej dać mniej i dolewać w razie potrzeby....

  3. ugotować jajka na twardo i pokroić

  4. Zupę doprawić ok 3 ząbkami czosnku i zagęscić smietana,doprawic do smaku maggi np :)

  5. Zupę można gotować bez ziemniaków-ugotować je osobno i przed podaniem podsmazyć-efekt-REWELACJA-mój mąż woli tę wersję i bez jajka! :) SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zieloniutka84 23 listopada 2010 Ja polecam zakwas do żuru zrobić samemu, bo jest lepszy i zdrowszy a do tego baaaardzo łatwy. Wystarczy w litrowym słoiku (najwygodniej) do ciepłej, przegotowanej wody wsypać mąkę żytnią (albo tzw. żurkową - ostatnio widziałam w sklepie), dodać 2 ząbku czosnku (pokrojone w plasterki), trochę posolić i odczekać kilka dni. Ja stawiam taki zakwas w ciepłym, zaciemnionym miejscu i w 3-4 dni jest już kwaśny.

Naprawdę polecam. Jak mówię koleżankom, że zakwas robię sama, są za każdym razem pod wrażeniem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Azazella 17 listopada 2010 włoszczyzna w paski?nie znam i nie skorzystam bo to pewnie same obierki,ale dzięki,co do kostek rosołowych!Fakt ale jestem młodą,zapracowana mamą i nie mam zbyt wiele czasu..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gusia11 17 listopada 2010 fajnie, ale na dłuższa metę te kostki rosołowe na zdrowie nie wyjdą, a wystarczy gotować na białej kiełbasie i później ją pokroić, zrobi się baza na zupkę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 16 listopada 2010 Niepotrzebnie się przy tej zupie tak "utyrałaś" - obieranie i tarcie marchewki, piertuszki i selera ! Trzeba było użyć HORTEX - WŁOSZCZYZNA W PASKI :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń