Do góry

Dania główne Przepis na:

Maczanka po krakowsku z karkówką z grilla

Maczanka po krakowsku z karkówką z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 2132

W ciepłe weekendy zbieramy się rodziną na wspólne biesiadowanie. Bardzo lubię pieczoną karkówkę z grilla. Mięso kupuje wcześniej na placu Imbramowskim, starannie wybieram, żeby nie było za tłuste i marynuję z dwa lub jeden dzień przed grillem, żeby karkówka była aromatyczna i krucha. Jako, że oboje z mężem uwielbiamy maczankę krakowską to postanowiłam przenieść aromat maczanki na grilla. Zapach kminku i pieczonej karkówki z cebulką roznosiły się dookoła i sprawiał, że z niecierpliwością czekaliśmy aż mięso będzie pięknie wysmażone na ruszcie. Jest to pomysł na danie typowo krakowskie, tym razem w wersji z grilla. Zapraszam na letnią odsłonę maczanki po krakowsku z karkówką z grilla, sosem kminkowo – cebulowym, soczystą cebulką oraz chrupiącą bułą.

Składniki

  • Karkówka (4 kawałki około 1 cm grubości)
  • 1 kieliszek czerwonego wina ( pół kieliszka do marynaty, pół do sosu)
  • 4 łyżki kminku ( 1 łyżka do marynaty, 3 łyżki do sosu)
  • 2 ząbki czosnku ( 1 ząbek do marynaty, 1 do sosu)
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 duże cebule
  • 250 ml wywaru lub rosołu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę natrzeć 1 łyżką kminku, 1 ząbkiem czosnku, musztardą oraz solą i pieprzem
    Całość zalać winem (pół kieliszka), wymieszać tak aby karkówka była cała pokryta sosem
    Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny przed grillowaniem

  2. Cebule pokroić na talarki
    Na patelni roztopić łyżkę masła z łyżką oleju wsypać 3 łyżki kminku kminek i cebulę
    Podsmażyć cebulkę aż będzie szklista
    Następnie cebulę podzielić na dwie części
    Połowę zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk
    Do pozostałej cebuli na patelni dorzucić czosnek, chwilkę podsmażyć, dodać 1/2 kieliszka wina, kiedy odparuje dodać wywar/bulion i gotować na małym ogniu aż cebulka będzie się rozpadać
    Całość zblendować, dodać paprykę w proszku oraz odłożoną cebulkę
    Posolić i popieprzyć do smaku
    Jeśli sos jest za gęsty to dodać trochę wywaru i wymieszać.
    Sos podgrzać przed podaniem

  3. Karkówkę położyć na ruszt, pod koniec pieczenia wrzucić na grilla jeszcze jedną cebulę pokrojoną w talarki
    Bułkę przekroić na pół, można dać na grilla na chwilkę aby się podgrzała i była lekko chrupiąca
    Dolną część bułki posmarować ciepłym sosem cebulowo - kminkowym, na niej położyć grillowaną cebulkę, a na to karkówkę. Przykryć drugą częścią bułki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń