Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Majonezowa babka w dwóch smakach"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 522
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 522
Składniki
Mąki wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i cały czas miksuj. Następnie wkładaj po żółtku i nadal ubijaj. Porcjami dodawaj sypkie i krótko zmiksuj. Na koniec dołóż majonez, delikatnie wymieszaj.
Podziel ciasto na pół. Do jednej części wsyp wiórki i wymieszaj. Do drugiej dodaj kakao i mleko, również wymieszaj. Do formy z kominem (natłuszczonej i wysypanej bułką) nakładaj porcjami raz ciemne, raz jasne ciasto. Na koniec delikatnie przemieszaj masy trzonkiem drewnianej łyżki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 40–45 minut. Babkę ostudź i wyjmij z formy.
Babkę oblej lukrem. Wiśnie wsyp do rondelka. Dodaj 1/2 szkl. wody i cukier. Gotuj na małym ogniu 5 min. Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/4 szkl. zimnej wody. Masę wyłóż na babkę, posyp posiekanymi pistacjami.Źródło: Tina