Do góry

Przekąski Przepis na:

Majówkowe pizzerinki z jabłuszkami kaparowymi i serem bleu

Majówkowe pizzerinki z jabłuszkami kaparowymi i serem bleu

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 1627

Dodano:

Odsłon: 1612

Trzeba przyznać, że przyroda i pogoda rozpieszcza nas w tym pierwszym tygodniu maja: jest tak pięknie i soczyście zielono, że nie chce się siedzieć w domu. W takie dni doskonale sprawdzają się ciepłe przekąski z ciasta francuskiego, które ekspresowo się przyrządza, można dowolnie dekorować i zabrać tam, gdzie dusza zapragnie - na przykład na kocyk nad jakąś wodę. W moich wytrawnych wersjach bezapelacyjnie obowiązkowe są zielone oliwki. Do tego najlepiej coś czerwonego, czyli papryka i mini pomidorki. Wykończenie ponownie zielone w postaci jabłuszek kaparowych i świeżych listków bazylii. Całość okraszona oregano i serem z niebieską pleśnią. Wierzcie mi, po takim jedzonku chce się Ż... :-)

Składniki

  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego
  • 16 zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 8 - 16 jabłuszek kaparowych
  • 4 plasterki szynki dobrej jakości
  • 8 pomidorków truskawkowych lub cherry
  • 1/2 trójkąta sera z niebieską pleśnią
  • 2 pieczarki
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 8 łyżek sosu paprykowego lub keczupu
  • suszone oregano
  • świeże listki bazylii
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwinąć i podzielić na 8 prostokątów, każdy posmarować sosem paprykowym. Pieczarki obrać i wraz z ogonkami pokroić na plasterki, szynkę poszarpać lub pokroić w grubszą kostkę; ułożyć na cieście. Oliwki osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół i po 4 połówki ułożyć na pizzerinkach.
    Pomidorki pokroić wzdłuż na ćwiartki (jeśli są większe) lub połówki i także ułożyć na cieście.
    Paprykę opłukać i posiekać na paski, rozrzucić na pozostałe składniki. W palcach kruszyć ser pleśniowy i posypać pizzerinki. Posypać oregano.
    Zapiekać około 15 - 18 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika dekorować każdy jednym lub dwoma jabłuszkami kaparowymi oraz bazylią.

    Nie piszę, jak przechowywać, bo na pewno nie uchowają się! Najlepiej od razu zróbcie podwójną porcję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 maja Jak tak można przed snem? ;) Masz grzech, że kusisz w nocy takim pysznym jedzonkiem ;D Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń