Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron bucatini z sosem a`la puttanesca

Makaron bucatini z sosem a`la puttanesca

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 15093

Dodano:

Odsłon: 265

Wielbiciele makaronu, jeśli są na Smakerze, a wiem, że tak. Bierzcie ten przepis w ciemno.

Składniki

  • 500 g makaronu bucatini
  • pół szklanki oliwy extra virgine
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 10 filetów anchois
  • szklanka czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • odrobina suszonego oregano
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałem w dużej ilości wody z solą oraz kilkoma łyżkami oliwy al dente.

    Sos: papryczkę posiekałem na bardzo drobniutkie kawałeczki, podobnie obrany czosnek.

    Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem na nią papryczkę, czosnek i anchois, smażyłem na dużym ogniu przez kilka chwil - aż czosnek się zrumienił. Dodałem pomidory, oliwki, kapary oraz pieprz i zagotowałem często mieszając na średnim ogniu.

  2. Odcedziłem makaron, dodałem sos, dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Każdą porcję posypałem sporą ilością natki pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń