Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaron carbonara

Makaron carbonara

Autor: lubiesuperzjesc

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 28

Dodano: 22.02.2010

Odsłon: 2011

Szybko, smacznie, na ciepło

Składniki

  • makaron (np.kokardki)
  • srednia cebula
  • boczek wedzony, 15 dkg
  • smietanka 30%,żółtko, parmezan, pieprz świeżomielony
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac makaron najlepiej kokardki w osolonej wodzie. Boczek wędzony 15dkg na osobę pokroić w paseczki, 1 średnia cebulka na osobę pokroić w kosteczkę - podsmażyć na złoto, zdjac z ognia dodać smietanę 36% wymieszać i żółtko dla zagęszczenia sosu. Polać kluchy i posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać parmezan (raczej nie dosalać)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lubiesuperzjesc 22 lutego 2010 Dziękuję, jeśli tylko będę miała okazje z pewnością wypróbuję :D
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

callela 22 lutego 2010 Jeżeli chodzi o sos carbonara oryginalna receptura opiera się nie na śmietanie i parmezanie lecz na serze pekorino i mleku, dodatkowo dodaje się jajek tyle ile porcji ma powstać. Piszę bo może zechcesz spróbować prawdziwego sosu, a przepis dobrze znam ponieważ mój mąż jest włochem. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń