Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron "anielskie włosy" z warzywami i wędzoną mozzarellą

Makaron anielskie włosy z warzywami i wędzoną mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2152

Dodano:

Odsłon: 8476

Syte, pyszne, trochę zabawy jest ale efekt finalny powala :)

Składniki

  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • cebula drobno posiekana, 1
  • marchew, 1
  • łodyga selera, 1
  • Papryka czerwona, 1
  • papryka żółta, 2
  • ser mascarpone, 150 g
  • makaron anielskie włosy, 350 g
  • kostka rosołowa warzywna, 1/2
  • mozzarella wędzona pokrojona w kostkę, 200 g
  • sól morska, do smaku
  • czarny pieprz świeżo zmielony, do smaku
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, do podania
  • masło, 50 g
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać oliwę i masło na dużej, głębokiej patelni, dodać cebulę i smażyć aż się zarumieni. W tym czasie posiekać marchew, seler i papryki na małe kostki lub plasterki.

  2. Dodać na patelnię warzywa i smażyć na małym ogniu przez 8-10 minut, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Dobrze doprawić solą i pieprzem, następnie dodać ser mascarpone i poczekać aż się roztopi.

  3. W tym czasie zagotować duży garnek osolonej wody. Kiedy warzywa będą gotowe, rzucić makaron do gotującej się wody i dobrze wymieszać. Gotować przez 3 minuty, aż będzie al dente, odcedzić pozostawiając 150 ml zagotowanej wody.

  4. Dodać do odstawionej wody warzywną kostkę rosołową i mieszać, aż się rozpuści. Wrzucić makaron do warzyw i dobrze wymieszać, używając wody do rozcieńczania sosu.

  5. Dodać pokrojoną w kostki mozzarellę, pozwalając jej się rozpuścić. Doprawić jeśli to konieczne. Rozdzielić makaron do 4 misek i przed podaniem skropić odrobiną oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 08 czerwca 2015 Ale na zdjęciu nie ma makaronu "anielskie włosy" tylko zwykłe wstążki...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 02 września 2012 Pomysło i przepis bardzo ciekawy . Oceniam na "5" i pozwalam sobie dodać do swoich ulubionych przepisów do wykorzystania w dni słoty . Pozdrawiam .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 06 czerwca 2011 Swietne danie!Bardzo,bardzo udana propozycja!Wykorzystam przepis na pewno!Dzieki!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 20 maja 2011 Capelli di angelo
Cienki makaron zwijany w podłużne gniazda (tzw. anielskie włosy). Występuje w wersji z dodatkiem jaj i w różnych kolorach. Stosowany najczęściej do czystych zup.
Makaron Lubella Gniazda nitki nr 49

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 19 maja 2011 A gdzie można kupić te anielskie włosy i wędzoną mozzarellę, bo nigdy dotychczas nie widziałam......

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń