Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami

Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16206

Dodano:

Odsłon: 3212

Inne wykorzystanie sera ricotta

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 8 suszonych pomidorów
  • 150 g ricotty
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki wody z gotującego się makaronu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól , pieprz kolorowy do smaku
  • 100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce wymieszałem wodę , oliwę , ricottę , suszone pomidory , połowę orzeszków piniowych , szczypiorek , połowę listków bazylii , gałkę muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły.

    W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym
    kolorowym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 października 2014 Jako zdeklarowana "makaroniara' mocno uzależniona od suszonych pomidorów, aż westchnęłam na ten widok... :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 17 października 2014 Przepyszne danie. Zjadam oczami Twoją prezentację :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń