Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem

Makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2286

Dodano:

Odsłon: 7898

Przepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym. Czas porzucić ciężkie śmietanowe sosy do makaronu na rzecz lekkiej wiosennej jogurtowo-czosnkowej wersji! :) Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 300g makaronu penne
  • 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana
  • 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek)
  • kilka gałązek tymianku
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 5 łyżek tartego parmezanu, do sosu
  • 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję)
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple.

  2. Na większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną cebulę (nie rumienimy), gdy się zeszkli dodajemy szynkę parmeńską i mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty.

  3. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, często mieszając, około 5 minut, aż cały płyn odparuje.

  4. Jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem, tartym parmezanem i listeczkami tymianku otartymi z gałązek - wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem w garnku.

    Porcje makaronu wykładamy na ogrzane talerze, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia Ala smaka mi narobiłaś, u nas dziś klasyka, schabowy z młodymi ziemniakami i mizerią xD Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń