Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie śmietanowo-cytrynowym z pulpetami

Makaron w sosie śmietanowo-cytrynowym z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2654

Dodano:

Odsłon: 136

Smaczne połączenie makaronu /rurki, kokardki lub podobny/ z pulpetami z mięsa mielonego wieprzowego, żółtym serem i sosem śmietanowo-żółtkowo-cytrynowym.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • papryka słodka mielona 1 łyżka płaska
  • papryka ostra mielona do smaku
  • jajko 1 szt
  • buka tarta 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • ser żółty starty 0,5 szklanki
  • makaron kokardki 40 dag
  • sos:
  • kwaśna śmietana 0,75 szklanki
  • żółtka 2 szt
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, słodką i ostrą papryką mieloną, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i smażymy je na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni tłuszczu.

  2. Kwaśną śmietanę mieszamy z żółtkami na jednolity sos, dodajemy sos cytrynowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
    Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odcedzamy i do gorącego dodajemy sos śmietanowo-cytrynowy i starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Dokładnie mieszamy.

  3. Na talerzach układamy porcje makaronu wymieszanego z sosem a na nim pulpety. Posypujemy natką kolendry lub pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń