Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaron z bazylią"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 497
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 497
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki dokładnie oczyść. Duże potnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pieczarki i smaż 2-3 minuty. Dodaj boczek i cebulę, smaż, aż boczek będzie chrupiący. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć groszek (nie musisz go rozmrażać). Wlej śmietanę i bulion. Doprowadź do wrzenia. Posyp mąką i stale mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Bazylię umyj, osusz i oderwij listki. Kilka zostaw do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do sosu, wymieszaj i przypraw do smaku. Wymieszaj makaron z sosem. Podawaj ze startym parmezanem i listkami bazylii.
Czas przygotowania: 35 minut 620 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień