Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinia.

Makaron z cukinia.

Autor: asam

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 128

Dodano: 21.09.2011

Odsłon: 2406

Danie jest latwe i szybkie do sporzadzenia a do tego bardzo tanie, szczegolnie w okresie letnim.

Składniki

  • makaron babuni, 1 opk
  • cukinie zielone-srednie, 2 szt
  • pomidor-duzy miesisty, 2 szt
  • cebula-srednia (niekoniecznie), 1 szt
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • wedlina-resztki
  • przyprawy-sol, pieprz, pietruszka
  • ser zolty, 5 plastrow
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowac al dente, odcedzic.

  2. Papryke oraz cukinie pokroic w srednia kostke razem ze skorka, podsmazyc lekko z cebula, tak aby sie nie rozgotowala. Moze byc na wpol surowa.

  3. Cebule pokroic w cienkie paski, podsmazyc.

  4. Pomidory obrac ze skorki i pokroic w kostke. Aby latwo skorka zeszla z pomidora, nalezy go uprzednio spazyc goraca woda.

  5. Wedline pokroic w kosteczke i lekko podsmazyc dodajac do warzyw.

  6. Makaron, warzywa i wedline wymieszac. Przyprawic do smaku sola pieprzem i pietruszka, moze byc winiary kostka pietruszkowa.

  7. Nalozyc do naczynia zaroodpornego, lub do 5 malych srebrnych foremek (jesli ma byc lawe i na raz) przykryc zoltym serem. Podlac lekko woda, gdyz makaron i tak wode wciagnie a nie bedzie zbyt suchy.Zapiekac az ser sie stopi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń