Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinią i gorgonzolą

Makaron z cukinią i gorgonzolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 980

Dodano:

Odsłon: 1096

Dla tych, co lubią gorgonzolę i cukinię będzie to przysmak.

Składniki

  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • 2 nieduże cukinie
  • 10 dkg gorgonzoli
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • sól do smaku
  • żółty ser do posypania
  • natka pietruszki do oprószenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Rozpuściłam masło, dodałam posiekaną w kostkę cebulkę i zeszkliłam. Cukinię pokroiłam w talarki i dusiłam razem z cebulą do momentu aż zmięknie.


  2. Na sam koniec dodałam pokrojoną w kostkę gorgonzolę i przemieszałam aż się rozpuści.

  3. Ugotowany makaron wyłożyłam na patelnię z cukinią i przemieszałam.

    Gorący wykładałam na talerze i oprószyłam serem żółtym i natką z pietruszki.

  4. Obserwacje:

    * im mniejsza cukinia tym smaczniejsza, ja swoją zebrałam z ogrodu i cukinie miały długość ogórków konserwowych. Pokroiłam 6 takich małych.
    * miałam gorgonzolę łagodną
    * posolić do smaku na końcu przed podaniem
    * nie przelewać makaronu zimną wodą
    * jak cukinia jest większa to pokroić w pół talar

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń