Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z grzybami pod beszamelem

Makaron z grzybami pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1231

Dodano:

Odsłon: 20406

Z przepisu Nigelli Lawson. Z braku innych grzybów, użyłam pieczarek, które także nadają się do tego dania. Duża porcja na przyjęcia.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło (75g) i olej rozpuścić na patelni i podsmażyć grzyby (pieczarki) pokrojone w drobną kostkę. Dodać ząbki czosnku, tymianek i pietruszkę. Przesmażyć wszystko razem pod przykrywką, a następnie zalać wodą z moczenia suszonych grzybów lub bulionem grzybowym i częściowo odparować.

  2. W rondelku rozpuścić masło od razu z mąką, (żeby nie było grudek). Gęstą masę zdjąć na chwilę z ognia, wlać mleko dobrze zamieszać i postawić na ogniu. Gotować 5-10 min, aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

  3. Makaron ugotować al’dente.

  4. Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, grzyby, polać sosem i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 30 min w 200 stC.

  5. Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięsa. Czasem do grzybów dodaję podsmażonego kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

frankania 06 kwietnia 2011 Jesli je sie z umiarem to mozna jesc wszystko :)... A potem zawsze mozna troche pobiegac...;)...Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 czerwca 2010 Ja myslę, że jedzenie jest jedną z przyjemności...więc raz na jakiś czas Moszna zaszaleć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 czerwca 2010 pomyślałam sobie właśnie o "o panierowanych schabowych smażonych na smalcu i ciastach przekładanych masami na bazie tony masła, a także o daniach z sosem beszamelowym, który został wymyślony na długo przed Nigellą :)" i wiesz co Mirabelko - bardzo to wszystko smaczne, a tak naprawdę to bardziej tuczy chyba ilość zjadanego jedzenia niż jego "Tłusta jakość"- jeśli tuczące jedzone jest raz na jakiś czas, zgadzam się z Twoim zdaniem pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 17 czerwca 2010 mala_lovli, ale ja w tym przepisie nie widzę białego cukru, czekolady i bitej śmietany :) nie wiem więc do czego miał być Twój komentarz. Każdy ma swój rozum i zdaje sobie sprawę, co jest tuczące, a co nie. Odmawianie sobie wszystkiego co zawiera więcej niż 100 kcal / 100 gram też jest lekko paranoiczne :P Kaloryczne danie jedzone raz na jakiś czas, zwłaszcza przy aktywnym trybie życia, nie szkodzi nikomu. Naczytałaś się Newsweeka o tym jakie dania serwują współcześni kucharze, a pomyśl o kuchniach naszych babć i mam, o panierowanych schabowych smażonych na smalcu i ciastach przekładanych masami na bazie tony masła, a także o daniach z sosem beszamelowym, który został wymyślony na długo przed Nigellą :) Poza tym nie wszystkie dania Nigelli są tłuste i niezdrowe. No ale jeśli swoją tezę opierasz tylko na cieście czekoladowym, no to o czym tu rozmawiać...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_lovli 17 czerwca 2010 Uwaga! Przestrzegam przed przepisami Nigelli. To, że ona lubi jeść ogromnie tłusto i słodko nie znaczy, że osoba świadoma tego, co w siebie pakuje musi jeść jak ona. Dietetycy są oszołomieni ilością tłuszczów w jej przepisach ( zwłaszcza, że prawie do wszystkiego dodaje śmietanę jak na ubicie- 36%), ilością białego cukru, czekolady, masła.... Nigella jest coraz większa, ale my ślepo nie naśladujmy tego, co ona pichci w swojej kuchni, bo to nie jest zbyt mądre jedzenie. A nie można się usprawiedliwiać tym, że "przeciez Nigella tak gotuje, to ja też". Moje zdanie, zwłaszcza utwierdzone po tłustym cieście czekoladowym, do którego pakuje się szklankę oleju, kostkę masła i dwie szklanki śmietany. Mamciu ratuj mój biedny żołądek po takim "kamieniu". Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 czerwca 2010 mam jeszcze trochę grzybów leśnych w zamrażarce, wykorzystam więc ten smaczny przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń