Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z indykiem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 238
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 167
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 238
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 167
Składniki
Pierś indyka umyj, odkrój białe błonki i pokrój w kostkę. Winogrona oderwij od szypułek, opłucz pod strumieniem bieżącej wody, osusz i poprzekrawaj na pół. Z każdej połówki usuń pestki. Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) w osolonym wrzątku z dodatkiem 1-2 łyżek oleju. Pamiętaj, aby wodę osolić dopiero wtedy, gdy zacznie wrzeć. Ugotowany makaron, po odlaniu wody, przełóż do garnka, w którym się gotował.
Na rozgrzanym maśle przesmaż pokrojone mięso, a gdy się przyrumieni, dodaj do niego cebulę. Po chwili wspólnego smażenia dorzuć na patelnię winogrona. Smaż krótką chwilkę razem, a następnie oprósz drobno posiekanym tymiankiem (kilka gałązek odłóż do dekoracji).
Prosto z patelni przełóż wszystko do garnka z makaronem i delikatnie wymieszaj. Od razu rozłóż po porcji na talerze. Makaron z winogronami i indykiem podawaj posypany kruszonym serem pleśniowym (oraz ewentualnie plastrami goudy) i przybrany świeżym tymiankiem.
20 minut Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie