Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z krewetkami w piwie jabłkowym i chili

Makaron z krewetkami w piwie jabłkowym i chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 6483

Dodano:

Odsłon: 3028

Pyszne i bardzo szybkie danie, które można podawać z każdym rodzajem makaronów. Mi akurat udało sie kupić makaron z semoliny z pszenicy twardej w kształcie rurek - więc danie wygląda wyjątkowo oryginalnie.

Składniki

  • 250 dag ulubionego makaronu - ja użyłam maccheroni al ferretto
  • 400 dag krewetek (najlepiej świeżych)
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1/3 szklanki piwa jabłkowego
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski nalewamy zimnej wody, wkładamy krewetki i dokładnie myjemy. Następnie obieramy z pancerzyków, nacinamy grzbiet i usuwamy jelito. Obrane i oczyszczone krewetki przekładamy do drugiej miski.

  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

  3. W tym samym czasie kroimy papryczkę chili i czosnek - w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojony czosnek oraz papryczkę chili. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy krewetki. Gdy przesmażą się lekko z wierzchu (w środku dalej powinny zostać surowe) dolewamy piwo. Czekamy, aż piwo wyparuje, dodajemy część posiekanej natki pietruszki, dodajemy sól i pieprz do smaku.

  4. Makaron odcedzamy, następnie wrzucamy na patelnię z krewetkami, dodajemy drugą część posiekanej pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń