Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pomidorami i tuńczykiem

Przepis dnia 2011-10-24
Makaron z pomidorami i tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6554

Dodano:

Odsłon: 52380

Lekka modyfikacja sycylijskiego spaghetti al tonno. Składa się ono z makaronu podanego z sosem pomidorowym i tuńczykiem. U mnie makaron tagliatelle oraz ostra papryczka chili dodana do sosu. Danie niesłychanie szybkie, na jego przygotowanie potrzeba 15 minut

Składniki

  • 4 gniazda makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła (bazylia, oregano)
  • parmezan do posypania
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobiną cukru i gotujemy, aż sos się zagęści (kilka minut). Dokładamy zioła oraz tuńczyka osączonego z zalewy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze i obsypujemy parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń