Do góry

Desery Przepis na:

Makowe babeczki

Makowe babeczki

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 1914

Dodano: 30.12.2016

Odsłon: 450

Przepis mój wygrał jedną z nagród w konkursie organizowanym przez Interię pt; ''mistrz kulinarnego recyklingu ''

Składniki

  • 5 białek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki maku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier i miksować dalej. Następnie dodać mąkę na przemian z olejem. Miksować jeszcze chwilę. Na końcu wsypać mak i wymieszać łyżką.

    Pieczemy około 20 minut w 160* lub do suchego patyczka.



    Po upieczeniu chrustu zostało mi pięć białek. W szufladzie miałam opakowanie maku, ale była w nim tak mała ilość, że nie wiadomo było do czego go wykorzystać ? Jednak żal mi było wyrzucić.
    Dżem zrobiłam z kilku małych jabłuszek, które nie miały ''wzięcia '' wśród moich domowników.

    Powstały pyszne babeczki, które na pewno kiedyś powtórzę :)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń