Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 1553

SPRAWDZONY PRZEPIS- ZAWSZE SIĘ UDAJE!

Składniki

  • CIASTO: 2 JAJKA, 1 SZKL. CUKRU. 1/2 kg. MAKI KRUPCZATKI, 1 KOSTKA MARGARYNY, 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dla wszystkich, którzy nie mają czasu :)

    Do miski wsypujemy wszystko co suche- 1/2 kg maki krupczatki (lub tortowej), dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Dodajemy kostkę miękkiej margaryny- mieszamy, przesypując w dłoniach jakbyśmy robiły kruszonkę. Kiedy mamy już sypką kruszonkę- wbijamy 2 całe jajka i łączymy wygniatając niczym makaron.
    Ciasto rozwałkowujemy i na wałku przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.

    Ciasta wychodzi tyle, że z powodzeniem można z tego zrobić podkład pod jeszcze jedno ciasto ;)

  2. Masa makowa:
    Dla łasuchów- z około 75 dag maku!

    75 dag maku
    1 szkl. cukru
    miód (wedle uznania)
    kasza manna lub bułka tarta ( w zależności ile wody zostało w maku- od 1/2 do 1 szkl.- nie bać się!)
    1/2 kostki margaryny
    olejek migdałowy
    5 jajek (białka ubić na sztywno)

    Mak sparzyć, odcedzić. Nie martwić się, że może nie odsączył się do końca! Zmielić przez maszynkę ( używając sitka do mielenia maku- ma maleńkie oczka)- może być nawet jeszcze gorący! Nawet jak pojawi się trochę wody, bo nie odciekł mak zbyt dobrze- to nic!
    Do maku dodajemy cukier ( najlepiej mielić go przez maszynkę razem z makiem). Dodać margarynę- łatwo się rozprowadzi, bo masa jeszcze ciepła, dodać olejek migdałowy. Wsypać trochę bułki tartej( by ściagnąć nadmiar luźnego). Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

  3. Masę makową wylać na ciasto. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

  4. Na wystudzone ciasto zrobić polewę i na ciepłą polewę wysypać bakalie- orzeszki, rodzynki, skórkę pomarańczową. Lepiej wygląda, łatwiej się kroi. Nie daję orzeszków ani rodzynek do masy makowej, ponieważ później przy krojeniu, trudno zrobić ładny równy kawałek, gdy nóż w cieście trafi na orzech- prawda?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń