Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec zawijany tradycyjny polski przepis

Makowiec zawijany tradycyjny polski przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 140

Dodano:

Odsłon: 46818

Przepis zaczerpniety z internetu -wyprobowane i zaakceptowane. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam) . w podanym linku odsylam do orginalu na ktorym znajduja sie rowniez pomocne zdjecia.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • duza puszka gotowej masy makowej(850g)
  • lukier
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta drożdżowego

    Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  2. Masa makowa

    Ulubiona gotowa mase makowa delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta.

  3. Ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
    Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.

    Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

    Składniki na lukier:

    pół szklanki cukru pudru
    2 - 3 łyżki gorącej wody
    Rozetrzeć na gładką masę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń