Do góry

Desery Przepis na:

makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe...

makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1433

Dodano:

Odsłon: 287

ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje z nadzieniem wybornie.............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • NADZIENIE: jabłka 6 sztuk
  • mak 1 szklanka
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • cukier 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie
  • cynamon 1 łyżka
  • skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
  • CIASTO: drożdże świeże 10 dag
  • mąka tortowa 60 dag
  • mleko 3/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • jajka 2 sztuki "M"
  • żółtka 6 sztuk "M"
  • margaryna 12,5 dag
  • sól - szczypta
  • żółtka 1 sztuka "M"
  • mleko 1 łyżka
  • cukier puder - ile potrzeba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia

  2. obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać

  3. do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól

  4. wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto

  5. margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

  6. na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę

  7. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut


  8. piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryc papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń