Do góry

Desery Przepis na:

Makowo - kremowa delicja

Makowo - kremowa delicja

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 2212

Pyszne ciasto idealne na każdą okazję.

Składniki

  • BISZKOPT MAKOWY :
  • 6 jajek ( rozmiar M )
  • 1 budyń waniliowy ( proszek 35 g bądź 40 g, bez cukru )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1/3 szk suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk cukru
  • MASA :
  • 750 ml mleka 3,2 %
  • 2 op kremu do karpatki
  • DODATKOWO :
  • 12 ciastek ( delicji księżyce )
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 900 ml gorącej przegotowanej wody
  • POLEWA :
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • DEKORACJA :
  • posypka do ciast czerwona
  • posypka do ciast zielona
  • miks keksowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :
    Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Obie mąki, budyń, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać mak i wymieszać.
    Taką mieszankę dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
    Blachę do pieczenia o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
    Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przeciąć na dwa blaty.

  2. GALARETKA :
    Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
    Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  3. MASA :
    Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach.
    Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje.

  4. PRZEŁOŻENIE :
    Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować.
    Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie.
    Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie.
    Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
    Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym.
    Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń