Do góry

Desery Przepis na:

Malinowo śmietankowe niebo

Malinowo śmietankowe niebo

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 4008

Lekkie malinowe puszyste ... zniknęło tak szybko że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia przekrojonego kawałka ...

Składniki

  • jajka 6szt
  • maka tortowa 1 szklanka
  • maka ziemniaczana 1 szklanka
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy ok 2 łyżek
  • woda 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śnieżka 2 torebki
  • galaretka malinowa 2 torebki
  • maliny swieże szklanka do dwóch
  • śmietanka 30% lub 36% - 0,4 do 0,5 litra
  • cukier puder 4 łyżki
  • kakao rozpuszczalne do posypania
  • mleko 0,4-0,5 litra
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Galaretki malinowe rozpuścić w filiżance gorącej wody- odstawić do wystygnięcia.

    Biszkopt: Białka jajek ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodawać żółtka. Następnie dalej ubijając dodawać po łyżce (wcześniej wymieszane w misce mąki z proszkiem do pieczenia) dolewać wodę. miksować aż składniki ładnie się połączą i zaczną pojawiać się "bąbelki" w cieście. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia biszkopt piec do suchego patyczka (ok 20min w 200 stopniach). wyciągnąć odstawić do wystygnięcia.

  2. Do miski wlać schłodzone mleko i wsypać śnieżki miksować do pożądanej konsystencji puszystej bitej śmietany. Ciągle ubijając wlać wcześniej przygotowane i ostudzone galaretki miksować do połączenia. Połowę pianki przełożyć na wystudzony biszkopt, ułożyć maliny i przykryć reszta pianki. Wstawić do lodówki.

  3. Schłodzone śmietanki z cukrem pudrem ubić na sztywną piankę- Wyłożyć na masę malinową. Całość posypać rozpuszczalnym kakao. Wstawić do lodówki co najmniej na 2-3 godziny. Radzę "obkroić" całość nożem przed krojeniem na kawałki. Życzę smacznego ;D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Loreczka 29 listopada Przepis jest dobry, ale żeby był to biszkopt "wykwintny" proponuję położyć na nim: 1 - warstewka (bardzo cienka) dżemu malinowego; 2 - warstwa bitej śmietanki z malinami, przy czym maliny powinny wystawać nad śmietankę (nie być w niej całkowicie zanurzone) 3 - warstwa galaretki owocowej żółtej 4 - warstwa ozdobnie wyciśniętej bitej śmietanki (obramowanie + różyczki), na różyczkach po malince. Jest troszkę więcej pracy, ale efekt smakowy i wizualny rewelacyjny. Nie muszę oczywiście pisać, że przed nałożeniem kolejnej warstwy, należy poprzednią schłodzić. Owoce w warstwie śmietankowo-galaretkowej można zmieniać, świetnie się też sprawdzają brzoskwinie z puszki, truskawki, jagody. Nie mandarynki lub pomarańcze - wtedy wszystko gorzknieje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń