Do góry

Dodatki Przepis na:

Malinowy curd

Malinowy curd

Autor: domino123

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 30.12.2016

Odsłon: 310

Malinowy curd idealny do deserów

Składniki

  • maliny 250g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • jajka - 2szt.
  • żółtka - 2szt.
  • 3 łyżki syropu klonowego lub cukru
  • masło 80 g
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Maliny zalać syropem w garnuszku. Delikatnie doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko, aby uzyskać malinowe puree bez pestek. Z powrotem dać do garnuszka dodać jajka, żółtka oraz sok z cytryny, wszystko razem roztrzepać. Dodać masło i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Zagotować, aż krem zgęstnieje i będzie jednolitej konsystencji.

  2. Przelać do słoika i gotowe. Można używać do różnorakich wypieków : tart, tortów, drożdżówek lub warstwowych deserów. Smakołykom nadaje lekkiej kwaśności, mojemu roczniakowi bardzo smakuje :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń