Do góry

Desery Przepis na:

Malinowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

Autor: jolao

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 543

Dodano: 20.06.2018

Odsłon: 7724

Pierwsze maliny w tym roku już się pokazały na krzewach, to dobra okazja do przygotowania malinowego sernika na zimno, jeśli jednak nie macie dostępu do świeżych malin nic nie stoi na przeszkodzie, by ciasto przygotować z mrożonych owoców.

Składniki

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • biszkopty do wyłożenia formy
  • Dekoracja:
  • bita śmietana
  • maliny (mogą być mrożone)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę co najmniej dwukrotnie, im drobniejszy będzie tym lepiej (można również kupić już zmielony dobrej jakości).

    Świeże maliny od razu blendujemy na mus, mrożone najpierw trzeba rozmrozić. Mus przecieramy przez gęste sitko.

    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.

    Do twarogu dodajemy cukier puder, śmietanę i mus malinowy, ucieramy, a następnie stopniowo dodajemy chłodne galaretki.

    Formę o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty i wylewamy masę serową, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

    Przed podaniem dekorujemy malinami i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń