Do góry

Desery Przepis na:

Malinowy torcik Natalki

Malinowy torcik Natalki

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 413

Dodano:

Odsłon: 2717

Dzisiaj chciałam zaproponować leciutki, piankowy torcik malinowy, który robiłam na urodziny 5 latki. Wszystkich zachwycił delikatnym piankowym kremem i malinowym smakiem. Wzorowałam się na załączonym już torcie Agatki. Niestety nie zdążyłam zrobić przekrojonego tortu, ponieważ rozszedł się błyskawicznie. Bardzo polecam.

Składniki

  • Biszkopt: 6 jaj + 1 szkl. cukru + 1 mały cukier waniliowy + 1 i ¾ szkl. mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek o
  • Pianka malinowa: 200 ml. zimnego mleka + 1 Śnieżka + 1 galaretka malinowa + 200 ml. wody.
  • Masa śmietanowa: 330 ml śmiatany 30% + 1 serek mascarpone + 4 łyżki cukru pudru.
  • Poncz: 1 szkl. wody + ½ soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru
  • Dodatkowo: pudełko malin, 30 dag pustych rurek waflowych, beziki i inne ozdoby według uznania.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Do piany dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy olej i wodę, delikatnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.
    Spód tortownicy 26 cm. wysmarować masłem oraz wysypać tartą bułką. Boki pozostawić suche!
    Wylać ciasto do tortownicy, piekarnik nagrzać do 150 stopni, wstawić ciasto, piec 30 min.,następnie podnieść temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze 15 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto, rzucić je 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia.
    Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

  2. Pianka malinowa:
    Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.
    Śnieżkę ubić z 200 ml zimnego mleka, dodać lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie połączyć na jednolita masę.
    Masa śmietanowa:
    Śmietanę i serek dobrze schłodzić (ja wkładam na 30 min. do zamrażalnika śmietanę i serek).
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, następnie połączyć z serkiem mascarpone.

  3. Złożenie tortu:
    Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy blat dobrze nasączyć przygotowanym ponczem.
    Na blat wyłożyć połowę przygotowanej pianki malinowej, wciskamy delikatnie kilka malin. Przykrywamy kolejnym blatem, dobrze dociskamy, nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część pianki. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy masą śmietanową. Boki dobrze smarujemy przygotowaną śmietaną, rurki przycinamy do wysokości tortu i przyklejamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 09 sierpnia 2014 Śliczny torcik, delikatny i taki dziewczęcy. I same w nim pyszności! :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 08 sierpnia 2014 Wspaniały torcik - od samego patrzenia, robi się przyjemnie słodko i smacznie. Cudeńko! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 08 sierpnia 2014 Wcale się nie dziwię,że błyskawicznie zniknął :)) wygląda ślicznie ,a oceniając po składnikach musi być pyszny :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń