Do góry

Desery Przepis na:

Malinowy torcik z roladkami

Malinowy torcik z roladkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 232

Dodano:

Odsłon: 1969

Taki torcik warto zrobić. Na jednym kawałku się nie skończy, od razu przyjdzie ochota na kolejny. Dno jak i brzegi są z roladek z żelką malinową. Torcik z pianką serowo-śmietankową z malinami.

Składniki

  • Rolada
  • - 3 jajka
  • - 3 łyżki cukru
  • - 3 łyżki zimnej wody
  • - 3 łyżki mąki tortowej
  • - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żelka malinowa:
  • - 1 szklanka malin
  • - 1 galaretka o smaku malinowym
  • Masa malinowa
  • - 165 ml śmietany kremówki
  • - 0,5 kg gotowego sera na sernik
  • - 1 galaretka malinowa
  • - 1 łyżeczka żelatyny
  • - 1,5 szklanki malin
  • - 0,5 szklanki gorącej wody
  • - cukier puder do smaku
  • Dodatkowo
  • - listki melisy do dekoracji
  • - kilka malin do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rolada: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.

  2. Żelka malinowa: Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy aby galaretka się rozpuściła. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Gdy już będzie letnia wstawiamy do lodówki.

  3. Roladę rozwijamy. Nakładamy zimną, lekko stężoną żelkę. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki. Stężoną roladę kroimy w plasterki.

  4. Masa malinowa: Galaretkę rozpuszczamy wraz z żelatyną w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie ubijamy kremówkę. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Stopniowo dodajemy ser przy tym ubijając. Dodajemy lekko stężoną galaretkę i ubijamy. Do gotowej masy dodajemy maliny. Lekko mieszamy.

  5. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią aluminiową. Dno i boki tortownicy wykładamy roladkami. 4 roladki odkładamy do dekoracji. Masę przelewamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

  6. Dekoracja: Gotowe ciasto wyjmujemy z tortownicy. Dekorujemy odłożonymi roladkami, listkami melisy i malinami. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń