Do góry

Desery Przepis na:

malutkie pączki (kasztanki)

malutkie pączki (kasztanki)

Autor: tytusa_mama

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 28.02.2011

Odsłon: 22566

pyszne, ładne i łatwe do zrobienia z przepisu Dorotki z mojewypieki.blox.pl z niewielkimi zmianami

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa lub zwykła, 500g
  • cukier puder, 50g
  • cukier zwykły, 1 łyżka
  • mleko, 1 szklanka
  • zółtka, 3
  • jajo całe, 1
  • olej, 3 łyżki
  • drożdze świeże, 20g
  • rum lub wódka, 1,5 łyżki
  • sok z połowy cytryny lub pomaranczy, 0,5
  • tłuszcz do smażenia, zależy od garnka
  • lukier lub puder do obtoczenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiać z cukrem pudrem na stolnicę lub do miski (polecam wyrabianie ciasta mikserem za pomocą haków do ciasta drożdżowego).

  2. zrobić rozczyn z drożdży z jedna łyżka cukru zwykłego, pół szklanki mleka i łyżki mąki. odstawić na ok. 10 min aż urośnie.

  3. do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, i resztę składników, tłuszcz pod koniec wyrabiania ciasta.starać sie nie dosypywać mąki, ciasto jest klejace dlatego polecam mikser

  4. wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzine aż podwoi swoją objętość. po tym czasie wyjąć na oprószoną mąką stolnice i rozwałkować na ok 1 cm. wykrawać krążki kieliszkiem o srednicy ok 3-4cm. przełożyć na oprószony maką blat, przykryc i poczekać ok 10 min aż znowu urosną

  5. smażyć w ok 170 stopniach we frytkownicy lub garnku. trzeba tak smażyć żeby cały pączek było w tłuszczu pod powierzchnią najlepiej docisnąć pokrywką mniejszą nic garnek lub jeśli smazymy we frytkownicy to docisnać koszykiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń