Do góry

Desery Przepis na:

Marcepanowe pralinki

Marcepanowe pralinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1791

Dodano:

Odsłon: 5396

Po pieczeniu rogali marcińskich zostało mi sporo masy marcepanowej przepis tu. Wyszła tak pyszna że musiałam ją wykorzystać. Pomysł był prosty a efekt zaskakująco pozytywny.

Składniki

  • 50 dag masy marcepanowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • Rodzynki
  • 50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu
  • posypka cukiernicza, lub wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy aż zmiękną i "naciągną". Masę marcepanową wyrabiamy dłońmi aż stanie się plastyczna. Rolujemy z niej wałek i kroimy na równe niewielkie części. Każdą z części rozpłaszczamy i układamy na niej namoczone rodzynki (2-3 rodzynki na pralinkę). Zawijamy jak knedle i tocząc na dłoni wyrównujemy.

    Do miski łamiemy czekoladę, w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Ustawiamy miskę z czekoladą na garnku tak aby nie dotykała wody i mieszając łyżką doprowadzamy czekoladę do rozpuszczenia. Każdą pralinkę zanurzamy w czekoladzie i obtaczamy aby cała była pokryta. Układamy pralinki na desce bądź talerzu przykrytym folia spożywczą. Posypujemy wiórkami, orzechami bądź czym chcemy i wstawiamy na 1-2 godz do lodówki aż czekolada zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń