Do góry

Desery Przepis na:

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3151

Dodano:

Odsłon: 7208

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych ciasteczek czyli około 40 gotowych markizów :)
  • CIASTO
  • -150g mąki -60g mąki ziemniaczanej- 60g cukru pudru
  • -3 ugotowane żółtka -150 g masła -opakowanie cukru waniliowego -1 łyżka kakao
  • KREM -150g masła -2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO kawałek białej czekolady do polania ciasteczek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Składniki na ciasto dajemy do miski, mąkę przesiewamy, a ugotowane i ostudzone żółtka trzemy na tarce lub kruszymy rękami.
    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.
    Pod koniec zagniatania można troszkę podsypać mąką. Ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.

  2. Następnie blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto, niezbyt cienko. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam w kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty.

  3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją. Ciasteczka studzimy.

  4. KREM

    Jest to najłatwiejszy krem na świecie :)
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :)
    jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie jednak by użyć koniecznie masła.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

  5. Na jedno ciasteczko dajemy trochę kremu, przykrywamy drugim.
    Ciasteczka dekorujemy roztopioną białą czekoladą. Ja daję ją do woreczka strunowego, nacinam róg i robię niteczki :)

    Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
    Polecam gorąco-łatwe, szybkie i baaaardzo pyszne.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maja_gotuje 04 maja Widze po zdjęciach, że tak jak ja korzystasz z Szymanowskiej :) Jak dla mnie najlepsza mąka :) A korzystałaś może z innych rodzajów tych mąk? Ostatnio weszłam na stronę polskich Mlynów i mają tam mnóstwo nowości np. mąka o obniżonej zawartości glutenu. Chciałabym wypróbować cos nowego, ale najpierw szukam opinii Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 18 kwietnia Świetne ciastka <3 Przypominają mi smaki dzieciństwa, gdzie najpierw środek się wyjadało ;) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń