Do góry

Desery Przepis na:

Markizy w czekoladzie

Markizy w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 210

Czy macie dziecięce wspomnienia związane z markizami? Okręcanie, rozklejanie, wyjadanie kremu i na koniec zjadanie ciasteczka… :) Pyszności. Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami. Zatem proponuję markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 i ¼ kostki masła (24 dag)
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek masła orzechowego
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatam w misce. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawam kółka (u mnie średnicy ok. 6 cm). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut.
    Ciastka pozostawiam do wystygnięcia.

  2. Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię to delikatnie, ciastka są kruche) i następnie dżemem. Przykrywam drugim ciastkiem.
    Tak przygotowane markizy układam na kratce lub na papierze do pieczenia.
    Obydwie czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam każde ciastko.
    Czekam do zastygnięcia czekolady i gotowe.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 stycznia Ja cie kręcę, ale pyszne ciacha :D Ciężko opanować łaknienie, jak się widzi takie słodkości, super, mniami :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń