Do góry

Desery Przepis na:

Marmurkowa baba w lukrowej polewie

Marmurkowa baba w lukrowej polewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Marmurkowa baba w lukrowej polewie"

Składniki

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 10 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. śmietany 22-proc
  • 1/2 op. budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szkl. + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mąka i tłuszcz do foremki
  • 1 op. gotowego lukru do oblania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę stop. Masło przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą masę. Połącz z jajkami. Mąkę (1 i 1/2 szkl.) przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę oraz proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto rozdziel na dwie równe porcje. Do jednej dodaj stopioną i wystudzoną czekoladę oraz łyżkę kakao, a do drugiej – pozostałą łyżkę mąki.

  2. Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlej jasne oraz ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 60 minut. Wystudź. Przed podaniem oblej lukrem.

  3. 12 porcji 20 min 60 min

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń