Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurkowa babeczka truskawkowa"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
6 porcji • : 20 min (plus chłodzenie) • gotowanie: 5 min • 336 kcal/porcja • 2 zł/porcja
Truskawki opłucz i oczyść z szypułek. Włóż do rondla, zasyp cukrem. Podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu, aby owoce lekko zmiękły, a cukier rozpuścił się. Zdejmij z ognia.
Rozdziel truskawki na dwie części. Połowę zmiksuj na purée. Przeciśnij przez sitko, aby usunąć pestki. Odstaw sos na bok.
Ubij mikserem śmietanę na sztywno. Dodaj do śmietany połowę przeciśniętego przez sitko truskawkowego musu (reszta będzie nam służyć jako polewa). Następnie dodaj niezmiksowane truskawki z cukrem. Delikatnie mieszając, wrzuć posiekaną białą czekoladę oraz pokruszone bezy.
Przełóż truskawkową masę do małych kokilek. Przykryj je folią i wstaw do zamrażarki przynajmniej na 3 godziny.
Wyjmij desery z zamrażarki tuż przed podaniem (najlepiej 10 minut wcześniej). Aby wysunąć je z kokilek, wstaw kolejno każdą na chwilę do naczynia z gorącą wodą. Potem odwróć do góry dnem i wyłóż na talerzyk. Polej je resztą pozostawionego sosu, posyp pokrojonymi truskawkami.Źródło: Olivia