Do góry

Desery Przepis na:

Marmurkowa babeczka truskawkowa

Marmurkowa  babeczka truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Marmurkowa babeczka truskawkowa"

Składniki

  • 500 g truskawek (plus 1/2 szklanki dodatkowo
  • pokrojone)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 300 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • posiekanej
  • 50 g małych bezów
  • pokruszonych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 6 porcji • : 20 min (plus chłodzenie) • gotowanie: 5 min • 336 kcal/porcja • 2 zł/porcja

  2. Truskawki opłucz i oczyść z szypułek. Włóż do rondla, zasyp cukrem. Podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu, aby owoce lekko zmiękły, a cukier rozpuścił się. Zdejmij z ognia.

  3. Rozdziel truskawki na dwie części. Połowę zmiksuj na purée. Przeciśnij przez sitko, aby usunąć pestki. Odstaw sos na bok.

  4. Ubij mikserem śmietanę na sztywno. Dodaj do śmietany połowę przeciśniętego przez sitko truskawkowego musu (reszta będzie nam służyć jako polewa). Następnie dodaj niezmiksowane truskawki z cukrem. Delikatnie mieszając, wrzuć posiekaną białą czekoladę oraz pokruszone bezy.

  5. Przełóż truskawkową masę do małych kokilek. Przykryj je folią i wstaw do zamrażarki przynajmniej na 3 godziny.

  6. Wyjmij desery z zamrażarki tuż przed podaniem (najlepiej 10 minut wcześniej). Aby wysunąć je z kokilek, wstaw kolejno każdą na chwilę do naczynia z gorącą wodą. Potem odwróć do góry dnem i wyłóż na talerzyk. Polej je resztą pozostawionego sosu, posyp pokrojonymi truskawkami.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń