Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowana papryka.

Marynowana papryka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1229 Ocena: 14390

Dodano:

Odsłon: 14421

Marynowana papryka jest idealna jako dodatek do kanapek i do dań obiadowych.

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    1 szklanka octu 10%
    1,5 łyżki stołowej soli
    6 szklanek wody
    9 łyżek stołowych cukru

    Do każdego słoika wkładam:

    1 listek laurowy
    3 ziarnka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    1/2 łyżeczki gorczycy
    1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku

    Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać wewnątrz i pokroić w paski, . Do każdego słoika włożyć listek laurowy, 3 ziarna
    ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, czosnek i wsypać pół łyżeczki
    gorczycy. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę. Do każdego słoja wkładamy po dwa plastry cebuli. Zalewamy gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcamy wieczka.

  2. Słoiki z zawartością wkładam do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików.Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody.

  3. Słoiki ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostudzenia.

  4. Ostudzone i osuszone słoiki przenosimy do piwnicy lub spiżarni.

    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń