Do góry

Dodatki Przepis na:

Masa marcepanowa

Masa marcepanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1791

Dodano:

Odsłon: 16125

.

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki golden syrupu
  • pół szklanki wody
  • 225 g zmielonych migdałów
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W małym garnuszku z grubym dnem gotujemy cukier, wodę i golden syrup. Najpierw podgrzewamy do rozpuszczenia cukru a następnie do uzyskania konsystencji w której kropla syropu upuszczona do lodowatej wody stanie się elastyczna i da się formować w palcach. Ja gotowałam ok 15-20 min. Krótko studzimy powstały syrop.
    Zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem, wlewamy gorący syrop i mikserem miksujemy do otrzymania zwartej masy. Gdyby okazała się zbyt klejąca dosypujemy cukru pudru natomiast gdyby okazała się zbyt tempa wlewamy trochę wody.
    Powstałą masę ugniatamy, tworzymy ruloniki i zawijami w folię spożywczą. Możemy przechowywać ją w lodówce do 14 dni. Ja już mam plan co powstanie z mojej masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń