Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślana perliczka"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 105
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22743
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 105
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22743
Składniki
Perliczkę oczyścić, pokroić na 6 porcji. Oprószyć pieprzem i solą. Zrumienić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni (tłuszcz ze smażenia zachować) i przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piec ok. 10 minut. Kopytka ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić na posolony wrzątek, gotować 4-5 minut. Proszek na sos holenderski rozmieszać w 125 ml wody. Źdźbło trawy cytrynowej rozgnieść i włożyć do sosu. Zagotować. Pokroić 12,5 dag masła w kosteczkę.
Do gotującego się sosu wkładać po kawałku masła, stale mieszając sos trzepaczką. Gdy masło rozpuści się w sosie, wlać śmietanę. Zdjąć z ognia, wyjąć trawę cytrynową. Resztę masła roztopić na rozgrzanej patelni. Włożyć odcedzone kopytka i smażyć do lekkiego zrumienienia.
Tłuszcz ze smażenia perliczki rozgrzać, zrumienić na nim posiekaną cebulę i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dodać fasolkę, podgrzać. Mięso wyłożyć na talerze. Polać sosem holenderskim. Podawać z kopytkami i fasolką.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco