Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciastka o wspaniałym maślanym smaku
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 30
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 138
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 194
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 377
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 30
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 138
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 194
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 377
Składniki
Mąkę wymieszać z solą. Masło utrzeć z cukrem mikserem na lekką masę. Dodać żółtko, nadal ucierając. Wsypać mąkę, zmiksować, na końcu dodać orzechy i wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach (dużo urosną na boki). Ciasto będzie klejące, ale takie ma być.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, potem szeroką szpatułką przełożyć na kratkę (są bardzo delikatne).