Do góry

Desery Przepis na:

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1720

Dodano:

Odsłon: 16655

Ciasto jest bardzo wilgotne i nadaje się praktycznie do wszystkich owoców. Najczęściej piekę je ze śliwkami ale z rabarbarem też wyszło całkiem niezłe :)

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Jajka ubijamy z cukrem (1 szklanka) na pulchną masę i ciągle ubijając wlewamy maślankę (1 szklanka), ole (0,5 szklanki)j. Dodajemy mąkę (2,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy.
    Rabarbar:
    Rabarbar obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Na patelni zasypujemy cukrem (1 szklanka) i dusimy przez chwilę (ok 10 min) mieszając aż rabarbar puści sok. Przelewamy przez sito i pozostawiamy do odcieknięcia.
    Kruszonka:
    Robimy kruszonkę mieszając ze sobą w miseczce składniki (10 łyżek oleju+10 łyżek cukru+10 łyżek mąki)

  2. Formę do pieczenia (duża blacha) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto a na nie wykładamy rabarbar. Kruszonkę skubiąc palcami wykładamy na rabarbarze.
    Ciasto pieczemy 40-45 min w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 04 maja 2014 Musi być pyszne bardzo lubię ciasta na maślance.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń